5 Haziran 2008 Perşembe

Gebelikten şüphelenirsem ne yapmalıyım?

Bunun net ve kesin bir yanıtı vardır: Doktorunuza görünün.
“Aksi ispat edilene kadar her kadın gebedir.”
Bazen gebe olmanıza rağmen bunu fark edemeyebilirsiniz. Adetlerinizin çoğu zaman gecikmeli olması durumunda gebeliğe ihtimal vermeyebilirsiniz. Ya da, örneğin bir düşük tehdidinde veya dış gebelikte olan kanamayı adet olarak yorumlayabilirsiniz. Bu nedenle, 1 haftadan fazla adet gecikmeniz varsa, adet kanamanız her zamankinden farklı ise (erken, geç, az veya çok) mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.
Adet gecikmesi varlığında herhangi bir gebelik testi yapmadan doktorunuza gittiğinizde eğer adet gecikmeniz yaklaşık 1 hafta kadar ise doktorunuz vajinal ultrason ile gestasyonel keseyi görüp gebeliği saptayabilir. Böyle bir durumda ayrıca test yapmaya gerek yoktur. Ancak şüpheli durumlarda kanda gebelik testi istenebilir.
Adet gecikmesi durumunda doktora gitmeden önce isterseniz eczanelerde satılan hazır kitlerle idrarda gebelik testini yapabilirsiniz. İdrarda gebelik testleri genellikle adet gecikmesi olduktan yaklaşık 7 gün içinde pozitif çıkmaya başlar. Daha erken yapıldığında negatif çıkması gebe olmadığınızı göstermez. Bazen adet düzensizlikleri olan hastalarda gebe olunmasına rağmen 7 günden sonra da negatif çıkabilir. Kanda yapılan gebelik testi (beta-hCG) daha erken adet gecikmesi olmadan da sonuç verebilir. Ancak, bazı durumlarda beklenenden geç bir yumurtlama ve döllenme olmuşsa bunlar da gebelik olmasına rağmen negatif çıkabilir. Bu nedenle, adet gecikmesi durumunda testin negatif çıkması durumunda 1 hafta sonra tekrarlamakta fayda vardır.
Halk arasında her ne kadar bilinç düzeyinin artması ile azalsa da gebelik kontrollerine 4. aydan sonra gitmek gibi bir eğilim vardır. Özellikle, büyükler erken doktora gitmenin karşısındadır. Bundaki temel endişe doktorun vajinal muayene (halk arasında alttan muayene) yapmasıdır. Vajinal muayene veya vajinal ultrasonun kesinlikle gebeliğe zararı yoktur. Gebelikte cinsel ilişkiye bile izin verilmektedir ki cinsel ilişkiye göre vajinal muayene çok daha az travmatiktir. Zaten, hiç bir doktor bile bile size ve gebeliğinize zarar verecek bir yaklaşımda bulunmaz.
Unutmamalıdır ki gebelik testinin pozitif olduğunu saptamak yeterli değildir. Dış gebelik, boş gebelik (gebelik kesesi olmasına rağmen embriyo gelişmemesi), düşük (abortus) ve üzüm gebeliği (mol gebeliği) gibi birçok anormal ve hatta annenin hayatını riske atabilecek durumlarda da gebelik testi pozitif olabilir. Bu durumların erken saptanması vajinal muayene ve ultrasonla mümkün olur ki anne için hayati risk boyutuna ulaşmadan tanı konmuş olur. Ayrıca, erken dönemde yapılan ultrason gebelik yaşının 2-3 gün yanılmayla kesine yakın tespitinde de yararlıdır. Bu ileri gebelik dönemlerinde bebeğin gelişimini değerlendirirken son adet tarihini yanlış hatırlama, adet ve dolayısıyla yumurtlama düzensizliğine bağlı yanılgıları önler ve gerektiğinde bebeğinize doğru zamanda müdahale imkanı tanır.

Hiç yorum yok: